Forum po 30-tce Strona Główna po 30-tce
niezwykła strona niezwykłych użytkowników
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

BAR SAŁATKOWY
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Pon 14:24, 13 Paź 2008    Temat postu:

Niedawno skosztowalem salatki, w ktorej na pewno byla:
- salata
- suszone pomidory
- oliwa
- ziarna slonecznika
- chyba jakis ser (parmezan???)

i chcialbym to powtorzyc we wlasnym zakresie i nie wiem co jeszcze w niej bylo!!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sabina
maszynista z Melbourne


Dołączył: 28 Wrz 2005
Posty: 2122
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 102 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Śro 9:17, 15 Paź 2008    Temat postu:

Pieprz, sól i pewnie jakieś zioła Tongue out (1)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:31, 15 Paź 2008    Temat postu:

Sałata (lodowa najlepiej)
pomidory suszone (marynowane ze słoiczka)
ser (jakiś pleśniowy, ale nie z żyłkami niebieskimi)
słonecznik podprażony z lekka na patelni
oliwa i gotowy Knorrowski sos Tzatziki

Ja bym to tak widziała


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:33, 15 Paź 2008    Temat postu:

illunga napisał:
Sałata (lodowa najlepiej)
pomidory suszone (marynowane ze słoiczka)
ser (jakiś pleśniowy, ale nie z żyłkami niebieskimi)
słonecznik podprażony z lekka na patelni
oliwa i gotowy Knorrowski sos Tzatziki

Ja bym to tak widziała


no brzmi nieźle, ale jak dla mnie z samą oliwą i ziółka prowansalskie jeszcze


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
illunga
Procyon Lotor


Dołączył: 06 Lip 2006
Posty: 8282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 473 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z Ankh-Morpork
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:36, 15 Paź 2008    Temat postu:

Indi-ja zgłupiałam na punkcie tego sosu i dodaje go do wszystkiego d'oh! Ale może być też z samą oliwą i ziołami. Wolisz z oliwek oliwę? Bo ja nie mogę się przekonać do smaku. Zawsze zamiast niej daję taką z pestek winogron.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 9:38, 15 Paź 2008    Temat postu:

jeśli mam być szczera to nie próbowałam tzatziki knorra, bo zawsze wolę zrobić sama...a oliwę z oliwek, z pestek winogron nie próbowałam też...

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Śro 9:42, 15 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Śro 17:41, 15 Paź 2008    Temat postu:

glus napisał:
Niedawno skosztowalem salatki, w ktorej na pewno byla:
- salata
- suszone pomidory
- oliwa
- ziarna slonecznika
- chyba jakis ser (parmezan???)

i chcialbym to powtorzyc we wlasnym zakresie i nie wiem co jeszcze w niej bylo!!!


dzieki beacie wiem, ze tam nalezy dodac jeszcze smazony, krojony w drobniutka kostke, bekon

Wiec wychodzi mi:
salata - lodowa, jak najbardziej
suszone pomidory
bekon smazony
oliwa
parmezan - tego nie jestem jeszcze pewien, ale pasuje mi tak czy inaczej
ziarna slonecznika

Mniami.
Jak bedzie czegos brakowalo to na pewno nie omieszkam Was zaskarzyc.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mii
Lilla My


Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 10858
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1025 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: sama nie wiem skad

PostWysłany: Śro 18:04, 15 Paź 2008    Temat postu:

Podoba mi się taka sałatka...na pewno ją zrobię i nie omieszkam podzielić się wrażeniami smakowymi.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Poldek
googletyczny autopostowicz


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 15624
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1119 razy
Ostrzeżeń: 1/3

PostWysłany: Czw 9:06, 16 Paź 2008    Temat postu:

Mii napisał:
Podoba mi się taka sałatka...na pewno ją zrobię i nie omieszkam podzielić się wrażeniami smakowymi.


Lepiej bys sie salatka podzielila Not talking


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bea.ta
apiratka


Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 3801
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 219 razy
Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 13:05, 16 Paź 2008    Temat postu:

glus dokładnie to ja taką robię

Sałatka z suszonych pomidorów.

1pierś z kurczaka(pokroić w paseczki, obtoczyć w przyprawie (np. staropolskiej do kurczaka) i obsmażyć .
Sałata kolorowa 3 rodzaje
Suszone pomidory w słoiczku
Papryka piripiri
Czosnek (ilość zależna od lubienia )
Mozarella
Rodzynki
Ziarna słonecznika


Pasta
Pomidory wyjąc z zalewy, zmieszać z 2-3 papryczkami, dodać wyciśnięty czosnek – utrzeć, zmiksować wszystko razem na pastę, dodać ciut oliwy i octu balsamicznego (ok. 2-3 łyżeczek) .
Pastę wymieszać , obtoczyć prędzej, z kawałkami kurczaka.

Układać warstwami: szarpana sałata, wyparzone rodzynki, mozarella drobno pokrojona i na to ziarna słonecznika, pasta i kolejna warstwa itd. ;…


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
rosegreta
Gość





PostWysłany: Sob 20:33, 04 Lip 2009    Temat postu:

Chyba ograniczę się do pisania postów kulinarnych
sałatka z wszystkiego co niezdrowe, czego nie powinno byc w diecie a jest pyszne. Polecam. Jedzenie jest cool Tongue out (1) Trudno będę chyba całe zycie kluseczna.

Sałatka z ziemniaków z cebulą i z bekonem
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
6 średnich cebul
1 kg młodych ziemniaczków
4 plasterki bekonu
1/2 pęczka szczypiorku

#sos:
250 g majonezu
1 łyżka ostrej musztardy Dijon (może być sarepska)
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki Ramy Cremefine

Jak przygotować:
1. Posiekaj cebulę.
2. Na głęboką patelnię wlej oliwę i wsyp cebulę, zanim tłuszcz się rozgrzeje. Smaż kilka minut.
3. Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj). Pokrój je w drobną kostkę i gotuj przez 10 minut we wrzącej, posolonej wodzie.
4. Następnie odcedź i zahartuj pod zimną wodą, aż się ostudzą z wierzchu.
5. Usuń z boczku wszelkie chrząstki i kostki, pokrój w cienkie plasterki i dodaj go do smażącej się cebuli.
6. Cebulę z boczkiem przełóż do miski. Wsyp ziemniaki, posiekany szczypiorek (możesz zostawić kilka gałązek do dekoracji) i wszystko wymieszaj.
7. Aby zrobić sos: dokładnie wymieszaj majonez z musztardą, sokiem z cytryny, śmietaną, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
8. Wlej połowę sosu do sałatki i znów zamieszaj. Resztę sosu przelej do osobnej miseczki, którą postawisz później na stole (z myślą o gościach, którzy lubią więcej sosu naturalnie).
9. Zawiń miskę z sałatką w folię kuchenną i wstaw do lodówki.

Bon appetit!
Powrót do góry
Indian Summer
Indiiwidualistka Uśmiechnięta


Dołączył: 17 Sty 2006
Posty: 10515
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 754 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Świdnica
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Sob 21:59, 11 Lip 2009    Temat postu:

absolutnie genialna i niezwykle prosta sałatka:
-arbuz pokrojony w duże kostki
-czerwona cebula pokrojona w cieniutkie piórka, skropiona sokiem z cytryny lub lemonki
-ser feta pokrojony w kostkę
-natka pietruszki
składniki mieszamy bezpośrednio przed podaniem na stół...brzmi może dziwnie..ale jest przepyszna...


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Pon 14:42, 03 Sty 2011, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
animavilis
Gość





PostWysłany: Nie 19:44, 05 Wrz 2010    Temat postu:

kolejna sałatka dla arcyleniwych:

- pomidory pokroić byle jak
- jajka na twardo pokroić byle jak
- ugotowane na parze brokuły podzielić na mniejsze różyczki
- dodać cebulę (niekoniecznie)

wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami lub majonezem.

(zamiast brokułów może być kalafior, a zamiast cebuli por).
Powrót do góry
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Sob 22:08, 01 Sty 2011    Temat postu:

Sałata z orzechami
Mix sałat plus rukola
Rokfor ( ale świeży a nie w paczkach ważny przez trzy miesiace) ewentualnie ser pleśniowy włoski dolcelatte
połówki orzechów włoskich prażone 2-3 minuty na patelni

Sos:
dwie łyżki czerwonego octu winnego, dwie łyżki oleju z orzechów włoskich, trzy łyzki oliwy z oliwek, sól, swieżo zmielony pieprz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Seeni
Królewna Glątwa


Dołączył: 16 Wrz 2005
Posty: 18510
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2377 razy
Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Trójmiasto

PostWysłany: Sob 23:42, 01 Sty 2011    Temat postu:

qurcze, qurcze- zapomniałam- makaron pene do tej sałatki włoskiej

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 13:14, 09 Mar 2011    Temat postu:

Wzbogaciłam się trochę o przepisy sałatkowe w związku z konkursem na "Najlepszą surówkę, sałatkę". Teraz pozostaje mi trochę potestować. Niektóre próbowalam smakowo - były niezłe. Pewne pewnie zmodyfikuję, gdyż nie zawsze odpowiada mi majonez. Chociaż mamy teraz te "leciutkie", ale jak da radę...

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:58, 09 Mar 2011    Temat postu:

Juli* napisał:
Wzbogaciłam się trochę o przepisy sałatkowe w związku z konkursem na "Najlepszą surówkę, sałatkę". Teraz pozostaje mi trochę potestować. Niektóre próbowalam smakowo - były niezłe. Pewne pewnie zmodyfikuję, gdyż nie zawsze odpowiada mi majonez. Chociaż mamy teraz te "leciutkie", ale jak da radę...


To się nie chwal tylko zapodawaj te najsmaczniejsze My tu głodni czekamy niecierpliwie


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 13:32, 10 Mar 2011    Temat postu:

Powstawiam kilka jednocześnie informując, że nie są mojego autorstwa. Niektórych jeszcze nie testowałam. Mam zamiar zabrać się za tą :

ZDROWA SAŁATKA
Składniki:
Na 1 porcję:
ćwiartka z piersi kurczaka
(bądź indyka)
1 średnia pieczarka
½ małej cebuli
1 garść sałaty lodowej
1 lub 2 garści rukoli
¼ świeżego ogórka
1 średni pomidor
¼ papryki czerwonej
½ garści kiełek
(soi, fasoli, itp.)
1 garść czarnych oliwek
1 garść kukurydzy z puszki
1 garść pestek słoneczka
Przyprawy:
sól, pieprz, papryka, curry, zioła prowansalskie
Dresing:
oliwa z oliwek
łyżka soku z cytryny
łyżka musztardy
sól, pieprz
ząbek czosnku
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia


Umyć kurczaka, pociąć na paski i posypać odrobiną soli oraz sporymi ilościami papryki, pieprzu, curry i ziół – szczypta soli i mnóstwo innych przypraw poprawi trawienie i nada uczucie sytości.
Smarować przyprawami każdy kawałek kurczaka i wziąć się za krojenie w plasterki pieczarki i cebulę. Na patelnię wlać łyżkę oleju (jeśli chcecie coś zrzucić odmierzajcie, ponieważ lejąc „na oko” łatwo przedobrzyć i dolać niepotrzebnego tłuszczu) po 2 minutach, kiedy olej jest bardzo dobrze rozgrzany wrzucić na patelnię paski kurczaka.
Utrzymywać wysoką temperaturę i czekać, aż przyprawy się zrumienią, przełożyć kurczaka na drugą stronę i dorzucić cebulkę z pieczarkami.
Teraz dokładnie wszystko mieszać utrzymując zawartość patelni w stałym ruchu. Cebula ma się zeszklić, pieczarki podsmażyć, a mięso ma być jędrne.
Kiedy przyprawy będą już złote, przeciąc najgrubszy kawałek kurczaka i sprawdzić czy nie jest różowy w środku. Jeśli jest biały, to cienkie kawałki też już doszły.
Wysoka temperatura, szybkie smażenie oraz ciągłe mieszanie sprawi, że kurczak zachowa jędrność i soczystość. Zwrócić na to uwagę.
Patelnię odstawiamy i zabieramy się za warzywa.
Sałatę lodową kroimy w kostkę i rozkładamy jako pierwszą warstwę na dużym talerzu, później garść rukoli, pokrojony w kostkę ogórek, paprykę i pomidora. Na to wrzucamy garść kiełek, kukurydzy, oliwek i słonecznika.
Na górę układamy „ognisko” z kawałków kurczaka a na to zatykamy chorągiew z pieczarek i cebuli. Jeszcze tylko sos.
Do małego słoiczka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę musztardy, łyżeczkę soku z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Zakręcamy słoiczek i mieszamy wszystko jak w shakerze.
Polewamy sosem sałatkę, wbijamy widelec i zajadamy popijając świeżym sokiem z marchewki i pomarańczy.
*W drugiej wersji sosu polewamy sałatkę odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy pieprzem i odrobiną soli. To równie pyszna wersja dla leniwych!

Smacznego

btw
reszta wkrótce - jeżeli juz takie były to najwyżej dla utrwalenia


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kobieta z klasą
maszynista z Melbourne


Dołączył: 17 Sie 2010
Posty: 2268
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 49 razy
Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 21:46, 10 Mar 2011    Temat postu:

a możesz zacząć od tych sprawdzonych?
PS ta zdrowa ma strasznie dużo składników. Nigdy wszystkich nie mam ich jednocześnie, ale wygląda na to, że jest bardzo smaczna.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Juli*
sobą być i więcej nic


Dołączył: 11 Kwi 2006
Posty: 7997
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 8:06, 18 Mar 2011    Temat postu:

Jest bardzo smaczna.

Podobnie jak ta i mniej pracochłonna Tongue out (1)

Warzywna fantazja

Składniki :

- brokuły, kalafior, rzodkiewka, jajka, szczypiorek, sos czosnkowy, jogurt naturalny, łyżka majonezu light, ząbek czosnku, sól, pieprz i sałata.

Sposób przyrządzenia :

Kalafior i brokuły należy ugotować na parze na półtwardo, jajka natomiast na twardo. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki. Jajka pokroić na ćwiartki, a pomidor na ósemki. Na listku sałaty poukładać warzywa.
Wszystko starannie polać sosem czosnkowym oraz udekorować szczypiorkiem i rzodkiewką.



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum po 30-tce Strona Główna -> Kaszaloty Po Grecku Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następny
Strona 4 z 8

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin