Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Pon 14:24, 13 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Niedawno skosztowalem salatki, w ktorej na pewno byla:
- salata
- suszone pomidory
- oliwa
- ziarna slonecznika
- chyba jakis ser (parmezan???)
i chcialbym to powtorzyc we wlasnym zakresie i nie wiem co jeszcze w niej bylo!!!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Sabina maszynista z Melbourne
Dołączył: 28 Wrz 2005 Posty: 2122 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 102 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Śro 9:17, 15 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Pieprz, sól i pewnie jakieś zioła
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:31, 15 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Sałata (lodowa najlepiej)
pomidory suszone (marynowane ze słoiczka)
ser (jakiś pleśniowy, ale nie z żyłkami niebieskimi)
słonecznik podprażony z lekka na patelni
oliwa i gotowy Knorrowski sos Tzatziki
Ja bym to tak widziała
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:33, 15 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
illunga napisał: | Sałata (lodowa najlepiej)
pomidory suszone (marynowane ze słoiczka)
ser (jakiś pleśniowy, ale nie z żyłkami niebieskimi)
słonecznik podprażony z lekka na patelni
oliwa i gotowy Knorrowski sos Tzatziki
Ja bym to tak widziała |
no brzmi nieźle, ale jak dla mnie z samą oliwą i ziółka prowansalskie jeszcze
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
illunga Procyon Lotor
Dołączył: 06 Lip 2006 Posty: 8282 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 473 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Ankh-Morpork Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:36, 15 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Indi-ja zgłupiałam na punkcie tego sosu i dodaje go do wszystkiego Ale może być też z samą oliwą i ziołami. Wolisz z oliwek oliwę? Bo ja nie mogę się przekonać do smaku. Zawsze zamiast niej daję taką z pestek winogron.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 9:38, 15 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
jeśli mam być szczera to nie próbowałam tzatziki knorra, bo zawsze wolę zrobić sama...a oliwę z oliwek, z pestek winogron nie próbowałam też...
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Śro 9:42, 15 Paź 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Śro 17:41, 15 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
glus napisał: | Niedawno skosztowalem salatki, w ktorej na pewno byla:
- salata
- suszone pomidory
- oliwa
- ziarna slonecznika
- chyba jakis ser (parmezan???)
i chcialbym to powtorzyc we wlasnym zakresie i nie wiem co jeszcze w niej bylo!!! |
dzieki beacie wiem, ze tam nalezy dodac jeszcze smazony, krojony w drobniutka kostke, bekon
Wiec wychodzi mi:
salata - lodowa, jak najbardziej
suszone pomidory
bekon smazony
oliwa
parmezan - tego nie jestem jeszcze pewien, ale pasuje mi tak czy inaczej
ziarna slonecznika
Mniami.
Jak bedzie czegos brakowalo to na pewno nie omieszkam Was zaskarzyc.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Mii Lilla My
Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 10858 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1025 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: sama nie wiem skad
|
Wysłany: Śro 18:04, 15 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Podoba mi się taka sałatka...na pewno ją zrobię i nie omieszkam podzielić się wrażeniami smakowymi.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Poldek googletyczny autopostowicz
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 15624 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1119 razy Ostrzeżeń: 1/3
|
Wysłany: Czw 9:06, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
Mii napisał: | Podoba mi się taka sałatka...na pewno ją zrobię i nie omieszkam podzielić się wrażeniami smakowymi. |
Lepiej bys sie salatka podzielila
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
bea.ta apiratka
Dołączył: 27 Sie 2005 Posty: 3801 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 219 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 13:05, 16 Paź 2008 Temat postu: |
|
|
glus dokładnie to ja taką robię
Sałatka z suszonych pomidorów.
1pierś z kurczaka(pokroić w paseczki, obtoczyć w przyprawie (np. staropolskiej do kurczaka) i obsmażyć .
Sałata kolorowa 3 rodzaje
Suszone pomidory w słoiczku
Papryka piripiri
Czosnek (ilość zależna od lubienia )
Mozarella
Rodzynki
Ziarna słonecznika
Pasta
Pomidory wyjąc z zalewy, zmieszać z 2-3 papryczkami, dodać wyciśnięty czosnek – utrzeć, zmiksować wszystko razem na pastę, dodać ciut oliwy i octu balsamicznego (ok. 2-3 łyżeczek) .
Pastę wymieszać , obtoczyć prędzej, z kawałkami kurczaka.
Układać warstwami: szarpana sałata, wyparzone rodzynki, mozarella drobno pokrojona i na to ziarna słonecznika, pasta i kolejna warstwa itd. ;…
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
rosegreta Gość
|
Wysłany: Sob 20:33, 04 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Chyba ograniczę się do pisania postów kulinarnych
sałatka z wszystkiego co niezdrowe, czego nie powinno byc w diecie a jest pyszne. Polecam. Jedzenie jest cool Trudno będę chyba całe zycie kluseczna.
Sałatka z ziemniaków z cebulą i z bekonem
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
6 średnich cebul
1 kg młodych ziemniaczków
4 plasterki bekonu
1/2 pęczka szczypiorku
#sos:
250 g majonezu
1 łyżka ostrej musztardy Dijon (może być sarepska)
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki Ramy Cremefine
Jak przygotować:
1. Posiekaj cebulę.
2. Na głęboką patelnię wlej oliwę i wsyp cebulę, zanim tłuszcz się rozgrzeje. Smaż kilka minut.
3. Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj). Pokrój je w drobną kostkę i gotuj przez 10 minut we wrzącej, posolonej wodzie.
4. Następnie odcedź i zahartuj pod zimną wodą, aż się ostudzą z wierzchu.
5. Usuń z boczku wszelkie chrząstki i kostki, pokrój w cienkie plasterki i dodaj go do smażącej się cebuli.
6. Cebulę z boczkiem przełóż do miski. Wsyp ziemniaki, posiekany szczypiorek (możesz zostawić kilka gałązek do dekoracji) i wszystko wymieszaj.
7. Aby zrobić sos: dokładnie wymieszaj majonez z musztardą, sokiem z cytryny, śmietaną, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
8. Wlej połowę sosu do sałatki i znów zamieszaj. Resztę sosu przelej do osobnej miseczki, którą postawisz później na stole (z myślą o gościach, którzy lubią więcej sosu naturalnie).
9. Zawiń miskę z sałatką w folię kuchenną i wstaw do lodówki.
Bon appetit! |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 21:59, 11 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
absolutnie genialna i niezwykle prosta sałatka:
-arbuz pokrojony w duże kostki
-czerwona cebula pokrojona w cieniutkie piórka, skropiona sokiem z cytryny lub lemonki
-ser feta pokrojony w kostkę
-natka pietruszki
składniki mieszamy bezpośrednio przed podaniem na stół...brzmi może dziwnie..ale jest przepyszna...
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Pon 14:42, 03 Sty 2011, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
animavilis Gość
|
Wysłany: Nie 19:44, 05 Wrz 2010 Temat postu: |
|
|
kolejna sałatka dla arcyleniwych:
- pomidory pokroić byle jak
- jajka na twardo pokroić byle jak
- ugotowane na parze brokuły podzielić na mniejsze różyczki
- dodać cebulę (niekoniecznie)
wymieszać z oliwą z oliwek i przyprawami lub majonezem.
(zamiast brokułów może być kalafior, a zamiast cebuli por). |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Sob 22:08, 01 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
Sałata z orzechami
Mix sałat plus rukola
Rokfor ( ale świeży a nie w paczkach ważny przez trzy miesiace) ewentualnie ser pleśniowy włoski dolcelatte
połówki orzechów włoskich prażone 2-3 minuty na patelni
Sos:
dwie łyżki czerwonego octu winnego, dwie łyżki oleju z orzechów włoskich, trzy łyzki oliwy z oliwek, sól, swieżo zmielony pieprz
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Sob 23:42, 01 Sty 2011 Temat postu: |
|
|
qurcze, qurcze- zapomniałam- makaron pene do tej sałatki włoskiej
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 13:14, 09 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Wzbogaciłam się trochę o przepisy sałatkowe w związku z konkursem na "Najlepszą surówkę, sałatkę". Teraz pozostaje mi trochę potestować. Niektóre próbowalam smakowo - były niezłe. Pewne pewnie zmodyfikuję, gdyż nie zawsze odpowiada mi majonez. Chociaż mamy teraz te "leciutkie", ale jak da radę...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Kobieta z klasą maszynista z Melbourne
Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 2268 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 49 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 21:58, 09 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Juli* napisał: | Wzbogaciłam się trochę o przepisy sałatkowe w związku z konkursem na "Najlepszą surówkę, sałatkę". Teraz pozostaje mi trochę potestować. Niektóre próbowalam smakowo - były niezłe. Pewne pewnie zmodyfikuję, gdyż nie zawsze odpowiada mi majonez. Chociaż mamy teraz te "leciutkie", ale jak da radę... |
To się nie chwal tylko zapodawaj te najsmaczniejsze My tu głodni czekamy niecierpliwie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:32, 10 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Powstawiam kilka jednocześnie informując, że nie są mojego autorstwa. Niektórych jeszcze nie testowałam. Mam zamiar zabrać się za tą :
ZDROWA SAŁATKA
Składniki:
Na 1 porcję:
ćwiartka z piersi kurczaka
(bądź indyka)
1 średnia pieczarka
½ małej cebuli
1 garść sałaty lodowej
1 lub 2 garści rukoli
¼ świeżego ogórka
1 średni pomidor
¼ papryki czerwonej
½ garści kiełek
(soi, fasoli, itp.)
1 garść czarnych oliwek
1 garść kukurydzy z puszki
1 garść pestek słoneczka
Przyprawy:
sól, pieprz, papryka, curry, zioła prowansalskie
Dresing:
oliwa z oliwek
łyżka soku z cytryny
łyżka musztardy
sól, pieprz
ząbek czosnku
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
Umyć kurczaka, pociąć na paski i posypać odrobiną soli oraz sporymi ilościami papryki, pieprzu, curry i ziół – szczypta soli i mnóstwo innych przypraw poprawi trawienie i nada uczucie sytości.
Smarować przyprawami każdy kawałek kurczaka i wziąć się za krojenie w plasterki pieczarki i cebulę. Na patelnię wlać łyżkę oleju (jeśli chcecie coś zrzucić odmierzajcie, ponieważ lejąc „na oko” łatwo przedobrzyć i dolać niepotrzebnego tłuszczu) po 2 minutach, kiedy olej jest bardzo dobrze rozgrzany wrzucić na patelnię paski kurczaka.
Utrzymywać wysoką temperaturę i czekać, aż przyprawy się zrumienią, przełożyć kurczaka na drugą stronę i dorzucić cebulkę z pieczarkami.
Teraz dokładnie wszystko mieszać utrzymując zawartość patelni w stałym ruchu. Cebula ma się zeszklić, pieczarki podsmażyć, a mięso ma być jędrne.
Kiedy przyprawy będą już złote, przeciąc najgrubszy kawałek kurczaka i sprawdzić czy nie jest różowy w środku. Jeśli jest biały, to cienkie kawałki też już doszły.
Wysoka temperatura, szybkie smażenie oraz ciągłe mieszanie sprawi, że kurczak zachowa jędrność i soczystość. Zwrócić na to uwagę.
Patelnię odstawiamy i zabieramy się za warzywa.
Sałatę lodową kroimy w kostkę i rozkładamy jako pierwszą warstwę na dużym talerzu, później garść rukoli, pokrojony w kostkę ogórek, paprykę i pomidora. Na to wrzucamy garść kiełek, kukurydzy, oliwek i słonecznika.
Na górę układamy „ognisko” z kawałków kurczaka a na to zatykamy chorągiew z pieczarek i cebuli. Jeszcze tylko sos.
Do małego słoiczka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę musztardy, łyżeczkę soku z cytryny, wyciśnięty ząbek czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Zakręcamy słoiczek i mieszamy wszystko jak w shakerze.
Polewamy sosem sałatkę, wbijamy widelec i zajadamy popijając świeżym sokiem z marchewki i pomarańczy.
*W drugiej wersji sosu polewamy sałatkę odrobiną oliwy z oliwek, posypujemy pieprzem i odrobiną soli. To równie pyszna wersja dla leniwych!
Smacznego
btw
reszta wkrótce - jeżeli juz takie były to najwyżej dla utrwalenia
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Kobieta z klasą maszynista z Melbourne
Dołączył: 17 Sie 2010 Posty: 2268 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 49 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 21:46, 10 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
a możesz zacząć od tych sprawdzonych?
PS ta zdrowa ma strasznie dużo składników. Nigdy wszystkich nie mam ich jednocześnie, ale wygląda na to, że jest bardzo smaczna.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 8:06, 18 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Jest bardzo smaczna.
Podobnie jak ta i mniej pracochłonna
Warzywna fantazja
Składniki :
- brokuły, kalafior, rzodkiewka, jajka, szczypiorek, sos czosnkowy, jogurt naturalny, łyżka majonezu light, ząbek czosnku, sól, pieprz i sałata.
Sposób przyrządzenia :
Kalafior i brokuły należy ugotować na parze na półtwardo, jajka natomiast na twardo. Kalafior i brokuły podzielić na różyczki. Jajka pokroić na ćwiartki, a pomidor na ósemki. Na listku sałaty poukładać warzywa.
Wszystko starannie polać sosem czosnkowym oraz udekorować szczypiorkiem i rzodkiewką.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|