|
po 30-tce niezwykła strona niezwykłych użytkowników
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
flykiller Gość
|
Wysłany: Wto 19:20, 11 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Nie jestem koneserem octu, ale ocet jabłkowy czy balsamiczny to jednak nieco inny ocet niż spirytusowy...
Nudziarzu, może Diabelsky chciał napisać "nie jest tak zasadniczo kwaśny", ale później, z wrodzonej przekory, ciągnął tezę o zasadowości kwasów... |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 19:45, 11 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
No comments .
No.. może jedna... obśmiałem się jak norka, oczywiście nie za przyczyną tego oczywistego i kazdemu zdarzającego się lapsusu, ale za przyczyną owej argumentacji
P.S. a dobry ocet balsamiczny jest boski.... cudowny!!!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Wto 19:46, 11 Wrz 2012, w całości zmieniany 2 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Wto 21:16, 11 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
nudziarz napisał: | No comments .
No.. może jedna... obśmiałem się jak norka, oczywiście nie za przyczyną tego oczywistego i kazdemu zdarzającego się lapsusu, ale za przyczyną owej argumentacji
P.S. a dobry ocet balsamiczny jest boski.... cudowny!!! |
Chyba ten balsamiczny po mału rozkłada co wrażliwsze komóreczki.
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Śro 16:38, 12 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:21, 11 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
proszę mnie tu już sałatek nie psuć tymi kwasami...octami...sio!!!
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
nudziarz męska zołza
Dołączył: 23 Cze 2008 Posty: 14583 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1176 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Wto 21:25, 11 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
no bez przesady
Balsamiczny, z dodatkiem świeżych ziół i czosnku na pewno zadnej sałaty nie zepsuje !
No dooobra...
winny też
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez nudziarz dnia Wto 21:26, 11 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Indian Summer Indiiwidualistka Uśmiechnięta
Dołączył: 17 Sty 2006 Posty: 10515 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 754 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Świdnica Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 21:32, 11 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
kto winny ten winny ...a ocet, nawet balsamiczny z umiarem trzeba
a tak w ogóle to jakiś przepis na sałatkę wrzućcie nowy! o!
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Indian Summer dnia Wto 21:34, 11 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 16:46, 12 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
sałatka na zmniejszenie parametrów dupska.
Jesienna z octem jabłkowym.
Żadnym balsamicznym, czy innym winnym czy spirytusowym.
Jabłkowym. Wspaniałym cudownym lekarstwem.
Sałata lodowa, porwana nie za drobno.
Cebula biała, w cienkich krążkach.
Kapusta świeżo kiszona z marchewką i kminkiem. (pokroić drobno i nie za wiele Tylko dla delikatnego złamania smaku świeżych warzyw )
Papryka czerwona pokrojona w cienkie długie paski.
Papryka zielona podobnie pokrojona
Posiekany drobno czosnek. Sporo.
Przyprawić pieprzem, solą mosrką, brzozowym cukrem, olejem tłoczonym na zimno najlepiej sezamowym i wyłączie octem jabłkowym najlepiej własnej roboty.
Składników jak kto woli. Proponuję jednak by ,,bazą,, była sałata lodowa a smakowo ostra świeżo zmielonym aromatycznym pieprzem i wyraźnie słodko kwaśna.
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Śro 16:50, 12 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
flykiller Gość
|
Wysłany: Śro 18:26, 12 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Sałata z kapustą kiszoną. Ciekawe...
może wypróbuję (po wykluczeniu kminku, bleee) |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Śro 18:55, 12 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
mailo napisał: | Myślę, że do niektórchy rzeczy ocet po prostu pasuje i w małych ilościach jak do mizerii, sałaty, galarety-nie szkodzi aż tak bardzo. Niestety Irlandczycy dają ocet (sos vinegret na bazie octu) do wszystkiego. Polewają nim rybę z frytkami np (potem frytki są aż takie rozciapciane) mają nawet chipsy vinegret. Ohyda. |
Ja też
Ocet jest super. Jabłkowy, czerwony winny, balsamiczny, balsamiczny biały. Ja do sałatek zasadniczo vinegretta robię na occie a nie na cytrynie. I prawie nie daję oliwy, bo oliwa zasadniczo tłusta jest. Trochę daję ale b. niewiele. Za to daję jeszcze musztardę ( z duzymi ziarnami gorczycy) i pieprz cytrynowy. A czasami daję przecier pomidorowy( nie koncentrat)
I w ogóle nie lubię majonezu w sałatkach. Lubię jogurt ale złamany czymś.
Sałatka włoska ziemniaczana:
Ziemniaki( malutkie) gotuje w mundurkach( wcześniej szoruje skórkę) przekrajam( w tej skórce) na ćwiartki i polewam sosem: jogurt ze smażonymi pomidorami ( ze słoika w oliwie)cieniuteńko pokrojonymi w paseczki. Solę, pieprzę i posypuje obficie natką pietruszki.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 19:06, 12 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
To może ja sałatkę podam
kapusta, bo to już czas na nią szatkuję na szatkownicy/dużo kapusty/ cieniutko i przesypując delikatnie solą ugniatam w dużym garnku pięścią w gumowej rękawiczce. Ugniatam do czasu pojawienia się dużej ilości wody. Taka kapusta czeka na dalszy proces ok 24 godziny.
Następnie wyciskam wode z kapusty i do mocno odciśniętej dodaję selera, marchewke przetarte na wiórki, cebule kolorową pokrojoną w drobne kosteczki/ specjalność mojej SB/ przelaną wrzątkiem i odcedzoną.
i tutaj dla wybrednych w rodzinie część jest wymieszna z majonezem omega3 lub olejem z pestek winogrona i sokiem z cytryny, lub bez dodatków, tylko delikatnie cukier i sok z cytryny.
Pakowane jest to do specjalnych polemników z których można odssycać powietrze i jest to przetrzymywane w lodówce w temp. 3 stopni /dokładnie/ nawet miesiąc czasu i nic się nie dzieje.
do smaku pieprz, natka pietruszki, koperek, soli nie dodaje, bo już była dodana wcześnie podczas ubijania kapusty.
smacznego. |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 19:23, 12 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
[link widoczny dla zalogowanych]
ja mam taki ocet z Hiszpanii i jest sobie w lodówce od roku nie ruszany.
ocet jest feee |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 17:47, 13 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
flykiller napisał: | Sałata z kapustą kiszoną. Ciekawe...
może wypróbuję (po wykluczeniu kminku, bleee) |
oj słuchaj, to POwinna byc świeżo kiszona, w zasadzie jeszcze słodka. Taka kilkudniowa, świeża, nie mocno kwaśna jeszcze.
Może być też lekko podkiszona w papryką i jabłkiem, wtedy jest typowo sałatkowa do róznego rodzaju kombinacji ze świeżymi warzywami.
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Czw 17:47, 13 Wrz 2012, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Czw 17:55, 13 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Janusz ocet jabłkowy to inna bajka . POczytaj w necie.
Ja robie sam. domowym sposobm których jest wiele.
Tak zaszczepie kilka zdań o occie jabłkowym:
A może i założyć osobny temat?
Ocet jabłkowy ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dowodem na to są nie tylko praktyki związane ze stosowaniem go jako leku w czasach starożytnych i w medycynie ludowej, ale także badania naukowe. Angielscy klinicyści odkryli, że specyfik ten wpływa na lepsze przyswajanie cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2, a także podnosi stężenie frakcji „dobrego” cholesterolu HDL, obniżając poziom trójglicerydów. Współcześnie coraz więcej osób, w tym dietetyków, zachęca do spożywania octu jabłkowego jako suplementu diety. Wpływa on na poprawę stanu zdrowia osób chorujących na dolegliwości alergiczne, zapalenie stawów, grypę, dnę moczanową, pomaga w bólu gardła, leczy trądzikowe stany zapalne, łagodzi zgagę, poprawia samopoczucie u ludzi skarżących się na zespół chronicznego zmęczenia. Kwas octowy, poza tym że obniża poziom węglowodanów i „złego” cholesterolu we krwi, znacznie przyczynia się do utraty wagi, stąd w oparciu o jego działanie powstała dieta z wykorzystaniem octu jabłkowego.
Badania prowadzone u osób cierpiących na nadwagę wykazały, że codzienne spożywanie octu już po 12 tygodniach przyczynia się do spadku masy ciała i redukcji tkanki tłuszczowej zwłaszcza z okolicy brzucha. Ponadto działanie tego preparatu uniemożliwia efekt yo-yo, ponieważ hamuje wtórne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Ocet jabłkowy ma także wpływ na pracę całego układu pokarmowego. Jego korzystne właściwości polegają na poprawie procesu trawienia przez przyspieszenie syntezy enzymów trawiennych i zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, ponadto związki w nim zawarte, głównie pektyny regulują perystaltykę jelit. Kwas octowy kontroluje równowagę zasadowo-kwasową organizmu, która często zostaje naruszona podczas stosowania różnego rodzaju głodówek i diet odchudzających. |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Czw 20:25, 01 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Bardzo fajna sałatka mi wyszła przez przypadek. Kupiłam ser owczy do grilowania i na opakowaniu wyczytałam, żeby podawać go z owocami.
No to zrobiła tak
mix sałat z rucolą
melon i gruszka pokrojone w nieregularną kostkę
Garść physalis przekrojonych na pół
sos: sok z melona, sok z cytryny, cukier trzcinowy, łyzeczka musztardy z ziarnami gorczycy, oliwa z oliwek, sól i pieprz cytrynowy.
Na to owy grilowany ser owczy jeszcze ciepły.
Posypane świeżym oregano
Miód malina
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Pią 16:18, 02 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Faktycznie wygląda to na dzieło przypdku.
Kosmos ...
Analizujac jednak smaki... faktycznie połamne fajowo
Żeby nie było że jestem wazelina, ten mix do eleminacji pozostawiając świeżą rukolę. I oliwa z oliwek... może jednak olej jakchiś egzotyczny...
Jak ja Cie uwielbiam Groszku jak nie pyskujesz na polityce. Razem z Twoją sałatką... |
|
Powrót do góry |
|
|
mailo maszynista z Melbourne
Dołączył: 21 Lip 2011 Posty: 2406 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 103 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: inąd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 19:32, 02 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Seeni startuj do Master Chef Ja zawsze podziwiałem ludzi , którzy sami wymyślają przepsisy. Osobiście wolę już wcześniej wypróbowane i polecane.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Seeni Królewna Glątwa
Dołączył: 16 Wrz 2005 Posty: 18510 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2377 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: Pią 19:38, 02 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Tak nawet kombinowałam, żeby zamiast tej oliwy z oliwek dać olej z orzechów włoskich( gdyż akurat miałam) i konsekwentnie wtedy sypnąć siekanymi orzechami włoskimi. Ale z włoskimi lepiej mi się komponuje smakowo ser kozi twardy ( w piórka, w piórka, lub w cieniutkie paseczki).
Rucolę zamiast mixa miałam niejako w założeniu, ale niestety w sklepach wyszła i była tylko w mixsach.
Ja pyskuję ogólnie, a na polityce wyjątkowo i sporadycznie, gdyż wchodzę na POlitykę z rzadka, niechętnie i tylko wtedy gdy wyjątkowo się nudzę
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
mailo maszynista z Melbourne
Dołączył: 21 Lip 2011 Posty: 2406 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 103 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: inąd Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 19:41, 02 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Tak mi się przypomniało odnośnie rucoli, że moja babcia wyhodowała w tym roku rucolę na działce. Oprócz tego sałatę lodową.. Wydało mi to się dosyć oryginalne, bo raczej każdy zwykłą , masłową hoduje.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Juli* sobą być i więcej nic
Dołączył: 11 Kwi 2006 Posty: 7997 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 23:30, 16 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Można jeść na ciepło i zimno. Wolę pierwszą wersję :
Do dobrze przyprawionych i usmażonych kawałków fileta z kurczaka dodać ugotowany wcześniej makaron gwiazdki. ( zapiec, bądź podsmażyć). Niektórzy dodają warzywa inni nie. Spotkałam też drobną, wmieszaną, zeszkloną cebulkę.
Smak zależy od upodobań - wersja łagodna i ta druga, czyli niekoniecznie.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
flykiller Gość
|
Wysłany: Czw 19:41, 20 Lis 2014 Temat postu: |
|
|
Bardzo prymitywna i dziwaczna sałatka (jako sałatka do obiadu):
starta na tarce marchew + ogórek kiszony pokrojony w kostkę + majonez.
Przyjęłam to bardzo sceptycznie, bo nic do niczego nie pasuje. Ani marchew do ogórka kiszonego, a ogórek kiszony do majonezu. I niespodzianka - zjadliwe, a nawet smaczne.
I jakie szybkie! Cudowna sałatka dla leniwych. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|