Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nikt sikający na stojąco
Dołączył: 07 Lis 2005 Posty: 7296 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 478 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z samego dna
|
Wysłany: Czw 10:52, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Ja na to, jak na lato....
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Stream sparks Czarownica z Portobello
Dołączył: 30 Sty 2007 Posty: 7706 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 32 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z drugiego wymiaru
|
Wysłany: Czw 10:53, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
hahaha...ja o tych takich bardziej kulinarnych zamiarach myslałam
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 10:54, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Stream sparks napisał: |
hahaha...ja o tych takich bardziej kulinarnych zamiarach myslałam |
I ja tylko o tych mówie
Czy słowo zjesc kojarzy ci sie z czyms innym?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 10:54, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Nikt napisał: | Ja na to, jak na lato.... |
Ooooooooooooo , to moze przyrzadze potrawe z grilla? hahahhahaha
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Stream sparks Czarownica z Portobello
Dołączył: 30 Sty 2007 Posty: 7706 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 32 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z drugiego wymiaru
|
Wysłany: Czw 11:01, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Kasiu kochana przeciez wiesz...jak te skojarzenia działają
ok zatem rozumiem, ze po tym wirtualnym kursie kulinarno-barmańskim potem bedziemy jeść te wszystki pyszności przez Nikta przygotowane ?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikt sikający na stojąco
Dołączył: 07 Lis 2005 Posty: 7296 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 478 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z samego dna
|
Wysłany: Czw 11:08, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Proszę bardzo. Wystarczy tylko:
- 60 dkg grzybów (mogą być i pieczarki)
- 40 dkg boczku
- 2 butelki wina wytrawnego, no może być półwytrawne
- główka czosnku
- paczka makaronu penne
i voila penne rigate con funghi można skonsumować, po jakichś 20-30 minutach
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 11:12, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Zapomniałes o szczypiorku, bazylii i odrobinie przecieru pomidorowego
Ale pisze sie , Kiedy?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikt sikający na stojąco
Dołączył: 07 Lis 2005 Posty: 7296 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 478 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z samego dna
|
Wysłany: Czw 11:13, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
kasiek66 napisał: | Zapomniałes o szczypiorku, bazylii i odrobinie przecieru pomidorowego
Ale pisze sie , Kiedy? |
No tak, ale przyprawy się same przez się roumiejooo
A zamiast przecieru, wolę smażone pomidory i sosik z nich zrobiony.
A kiedy? Kiedy tylko zawitam do ...
(ale potrzebuje kuchni)
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 11:15, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Hmmmmmmm, to mamy juz ustalone pierwsze danie, co proponujesz na drugie?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Stream sparks Czarownica z Portobello
Dołączył: 30 Sty 2007 Posty: 7706 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 32 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z drugiego wymiaru
|
Wysłany: Czw 11:17, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
no pięknie ...moje slinianki juz sie uaktywniły, a sniadania jak nie było tak nie ma
do tego kulinarnego dzieła waszego super = efekty wizualne w postaci pieknej oprawy i sama radosc zycia
To kiedy???
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikt sikający na stojąco
Dołączył: 07 Lis 2005 Posty: 7296 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 478 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z samego dna
|
Wysłany: Czw 11:18, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
kasiek66 napisał: | Hmmmmmmm, to mamy juz ustalone pierwsze danie, co proponujesz na drugie? |
Drugie zjem przyrządzone przez właścicielkę/la owej kuchni...
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 11:36, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
To moze Osso Bucco z pomaranczami
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikt sikający na stojąco
Dołączył: 07 Lis 2005 Posty: 7296 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 478 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z samego dna
|
Wysłany: Czw 11:42, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Mniammmmmmmmmmmmm
Do tego Archidamo Accademia albo Negroamaro del Salento Pietraluna Accademia
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Nikt dnia Czw 11:52, 15 Mar 2007, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Stream sparks Czarownica z Portobello
Dołączył: 30 Sty 2007 Posty: 7706 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 32 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z drugiego wymiaru
|
Wysłany: Czw 11:50, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Kasiu o szczegóły poproszę \
tak obrazowo jak Nikt prosze te prezentacje kulinarną przeprowadzic
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikt sikający na stojąco
Dołączył: 07 Lis 2005 Posty: 7296 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 478 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z samego dna
|
Wysłany: Czw 11:55, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Stream sparks napisał: | Kasiu o szczegóły poproszę \
tak obrazowo jak Nikt prosze te prezentacje kulinarną przeprowadzic
|
[link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
kasiek66 druga matka Buddego
Dołączył: 18 Gru 2006 Posty: 11106 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 295 razy Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Czw 12:08, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Stream sparks napisał: | Kasiu o szczegóły poproszę \
tak obrazowo jak Nikt prosze te prezentacje kulinarną przeprowadzic
|
4-6 grubych kawałków golonki cielecej
* sól i pieprz czarny
* 2,5-5 gag mąki pszennej
* 4-6 łyżek oliwy z oliwek
* 2 drobno posiekane ząbki czosnku
* 1 drobno posiekana cebula
* trochę ponad 1/4 l wywaru z drobiu( moze być z kostki)
* trochę ponad 1/4 l białego wytrawnego wina
* 6 łyżek puree z pomidorów
* 4-6 filetów sardeli( bez też dobre będzie)
* 2-3 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki
* skórka starta z połowy pomarańczy
* skorka starta z 1/4 cytryny
Mięso dobrze osolic i popieprzyć ze wszystkich stron.Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Ułożyć mięso w brytwance kostką do góry, dodać połowe czosnku i cebuli. Polać gorącym wywarem, dolać wina i puree z pomidorów. przykryć brytwankę i gotować mięso na słabym ogniu ok. 1 1/2 godz. aż stanie się miękkie.
Dodać filety z sardeli i resztkę czosnku, doprawić do smaku, dobrze wymieszać. Ewentualnie jeszcze raz podgrzać. Posypać skórką cytrynową i pomarańczową oraz zieloną pietruszką. Podawać do ryżu.
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Stream sparks Czarownica z Portobello
Dołączył: 30 Sty 2007 Posty: 7706 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 32 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z drugiego wymiaru
|
Wysłany: Czw 12:16, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Jestescie kochani
wyglada i brzmi baaaaaaaardzo smakowicie
i choc jeszcze do nie dawna na dzwięk slowa "golonka" włosy deba mi stawały...teraz stwierdzam: mniaaaaaaam może polubię te kuchenne potyczki
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
skoorpioo maszynista z Melbourne
Dołączył: 20 Lis 2006 Posty: 2060 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z nibylandii )))
|
Wysłany: Czw 12:42, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Hieloł
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
Nikt sikający na stojąco
Dołączył: 07 Lis 2005 Posty: 7296 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 478 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Z samego dna
|
Wysłany: Czw 12:57, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Stream sparks napisał: | Jestescie kochani
wyglada i brzmi baaaaaaaardzo smakowicie
i choc jeszcze do nie dawna na dzwięk slowa "golonka" włosy deba mi stawały...teraz stwierdzam: mniaaaaaaam może polubię te kuchenne potyczki |
Zamień słowo "golonka" na słowo "gicz" (cielęca)
teraz lepiej?
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
skoorpioo maszynista z Melbourne
Dołączył: 20 Lis 2006 Posty: 2060 Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z nibylandii )))
|
Wysłany: Czw 12:59, 15 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
.... i do tego jeszcze seta i galareta i już lubie
Post został pochwalony 0 razy |
|
Powrót do góry |
|
|
|